Allmänt om Norrbottens skärgård
Skärgårdens Uppkomst
Fiskelägen
Kapell och förordningar
Fyrar och lotsväsende
Sommar och vinter
Fiskeläget på Fjuksön
Hindersön
Fiske
Vem nyttjade fiskläget på Kungsudden
Rövaren och Furuön
Värdefull fornlämning på Furuön
Båtön
Nagelskär
Namnlösagrundet
Hamnön och Hamnöörarna
Rånön
Äggrundet
Önamnens uppkomst
Avslutning
Källförteckning

Rånön – tillhör Kalix Kommun

Det var drottning Kristina som inledde den långa kampen om Rånön, då hon gav denna skärgårdens största ö och dess väldiga skogar till herrarna på fastlandet.
Öns skogsrikedomar skulle på 1800 talet bli kolfångstskog till bruken i Töre, Vitåfårs och Melderstein. Rånöuddens rakvuxna furor avsattes till mastämneskog för statligt skeppsbyggeri.

I en lång process, som i två omgångar pågick mellan 1912 och 1926 fick dåvarande Ytterfors/Munksund avverkningsrätten på ön. I den processen var bara staten motpart. Åborna som hade anor från 1500 talet på ön blev aldrig inblandade. Ägostriden skedde över deras huvuden. Ingen brydde sig om dem. Med de skulle fortsätta att bruka sina små jordbruk och arrendera fiskevatten runt ön i ytterligare fyra decennier. Men när den borgerliga regeringen i slutet av 1970-talet slutgiltigt ”gav bort” hela Rånön till ”Cellulosa”, SCA, var ön för länge avfolkad. Från fastlandet kunde de utflyttade se hur storbolaget fick ön för en spottstyver, 50 000 SEK.

Från 1915 till 1938 fanns skola på ön. Som mest gick 18 barn i skolan där. 1929 kom telefonen och några år in på 50 talet fanns en affär, Björkmans hus. När Rånöborna i mitten av 1950-och början av 1960-talet slutgiltigt lämnade ön sålde de sina gårdar till SCA. Många sålde med 15 års boenderätt. Flera har nu köpt tillbaka sina hemställen och finns som sommarstugeägare på ön.

När ön var avfolkad ville bolaget bränna alla husen. Tack vare länsstyrelsen blev den vandaliseringen stoppad. Fortfarande kan man se den gamla skolan, där Rånöns barn lärde sig att skriva och läsa. Tapeterna hänger lösa, och hela skolhuset är i förfall.

Under sekler kämpade man med dåliga hamnförhållanden. Vid hård sydlig vind fick öborna flytta båtarna upp på land. Men knappt hade den nya fina hamnen med 10 platser byggts färdigt 1952 förrän den stora utflyttningen kom. Man fick välja mellan ström till ön eller en ny hamn. Man valde hamnen. 

Rånön är en mycket vacker ö, och en av mina favoriter. Vandra på den gamla byvägen och följ stigen från byn och upp mot berget. 78 meter över havet, kan du blicka ut över en underbar arkipelag av vikar, sund fjärdar och öar. 

Om du inte har egen båt. Så går det utmärkt att ta sig till Rånön via turbåtar. På havsfiskecampen finns det 4-bädds stugor att hyra. Stugorna ligger vid strandkanten i en skyddad vik innanför hamnen.  Läs gärna mera om Rånöns Havsfiskecamp

http://www.ranonshavsfiskecamp.se